Problem med varmvattnet? Ring en rörmokare!

Varmvattensystem är utformade för att hålla en längre tid, men ibland kan de förstås ändå gå sönder. Som en tumregel bör ditt system hålla i cirka 10 år, men det är inte alltid att så är fallet. Om du upptäcker något av nedanstående problem, kan det vara så att du behöver ringa en rörmokare för att få ditt varmvattensystem utbytt.

Tecken på att ditt system behöver bytas ut

Följande problem kan indikera att det är dags att byta ut ditt varmvattensystem. Detta är inte någonting du bör göra själv – tillkalla hellre en professionell rörmokare.

  • En läcka i varmvattensystemet är alltid ett säkert tecken på att någon del av systemet behöver repareras. Läckor är nästan alltid en indikation på att du bör ta hjälp av en riktig rörmokare istället för att själv eller tillsammans med en hemmafixare försöka åtgärda läckan. Det är nämligen ofta så att läckor uppstår i de delar av systemet som behöver repareras vid minsta tecken på problem, eftersom hela systemet annars kan behöva ersättas.
  • Om det vatten som kommer ur kranen eller duschmunstycket har en onormal färg, kan det vara ett tecken på rost inuti vattentanken. Detta händer vanligtvis om systemet har negligerats under en längre tid. Den komponent som ska skydda vattentanken från rost har då gått sönder, trots att den borde bytts ut för länge sedan. Om ditt vatten är rostfärgat, bör du utan tvekan ringa en rörmokare. Han eller hon kommer då kunna fixa problemet och, i värsta fall, byta ut hela ditt varmvattensystem.
  • Om du upptäcker konstiga ljud från varmvattensystemet, kan det vara så att beläggning har byggts upp över tid. Ljuden kan orsakas av ångbubblor som stiger från under dessa beläggningar. En professionell rörmokare kan avlägsna beläggningarna och därmed få systemet att sluta låta konstigt, samtidigt som systemets livslängd förlängs i och med detta underhållsarbete.
  • Om du ofta behöver reparera systemet, kan det vara dags att byta ut det. Det kan nämligen visa sig vara mer kostnadseffektivt att investera i ett nytt system än att ständigt behöva ringa din rörmokare för att reparera det befintliga. Dessutom kan ett nytt varmvattensystem vara mer effektivt och därmed spara dig pengar i slutändan.
  • Om du har haft ditt system i 10 år eller mer bör du låta en rörmokare inspektera systemet. I samband med inspektio